EM 2024

EM 2024

Varmt välkommen till vår omfattande guide till Fotbolls-EM 2024, som äger rum i den pulserande och fotbollsälskande nationen Tyskland. Denna artikel kommer att tjäna som din ultimata resurs inför och under turneringen. Från ett djupdyk i historien om EM-fotboll, till skarpa analyser av de stora lagen att se upp för, och även utförliga profilar på stjärnspelare som kommer att sätta planen i brand – vi har täckt allt.

I denna guide kommer vi också att ge en detaljerad inblick i det svenska lagets förberedelser, deras taktik och nyckelspelare. För att inte tala om, en steg-för-steg-genomgång av hela turneringens spelschema, inklusive gruppspel, kvartsfinaler, semifinaler och den mycket efterlängtade finalen. Vi kommer att dyka in i de ekonomiska aspekterna av turneringen, hur det påverkar värdnationen och även vad EM 2024 kan betyda för damfotbollen. Så varför vänta? Låt oss börja vår resa till EM 2024.

Fotbolls EM 2024

Översikt över EM 2024: Nyckeldatum och platser

Fotbolls-EM 2024, officiellt känt som UEFA Euro 2024, ser ut att bli en av de mest spännande turneringarna i sportens historia. Detta prestigefyllda evenemang kommer att äga rum mellan 14 juni och 14 juli, där 24 nationer från hela Europa kommer att tävla om den åtråvärda titeln.

Tyskland, en nation med en rik fotbollshistoria och hem till några av världens bästa klubblag, kommer att vara värd för turneringen. EM 2024 kommer att utspela sig över flera städer, inklusive Berlin, München, Dortmund, och Hamburg, för att bara nämna några. Finalen kommer att äga rum på den ikoniska Olympiastadion i Berlin, en arena som rymmer över 74 000 åskådare.

Dessa platser erbjuder inte bara toppmoderna faciliteter, men också en rik kulturell och historisk miljö som säkert kommer att bidra till den magiska atmosfären under turneringen. EM 2024 kommer otvivelaktigt att bli en fotbollsfest att minnas.

En fotbollsfest i Tyskland

Historien om EM-fotboll: En tillbakablick inför 2024

Sedan dess start 1960 har Europamästerskapet i fotboll bevittnat oförglömliga ögonblick och hjältehistorier, och skapat fotbollslegender som fortsatt prägla spelet. Bland tidigare värdländer finns Frankrike, Belgien, Italien och Portugal, med Portugal som senaste vinnare 2020. Turneringen har alltid varit en plattform för spelare att visa upp sin talang på den största scenen, som när Michel Platini gjorde nio mål för Frankrike 1984, eller när Cristiano Ronaldo ledde Portugal till deras första stora titel 2016. EM 2024 ser ut att inte bli annorlunda, med potentiell kapacitet att skapa nya fotbollssagor.

Värdnationen Tyskland: Förväntningar och prognoser

Att vara värdnation för EM 2024 innebär enorma förväntningar på Tyskland, både i egenskap av organisatörer och som en av favoriterna i turneringen. Tyskland, en av de mest framstående nationerna i internationell fotboll, är inte främmande för att hantera pressen och strävan efter framgång.

Tyskland har vunnit EM tre gånger tidigare (1972, 1980, 1996) och förväntningarna är höga att de ska kunna ta hem sin fjärde titel, särskilt med hemmaplansfördel. De har en stark trupp, med en bra blandning av erfarna spelare och unga talanger, vilket skapar en solid grund för att ta sig långt i turneringen.

Som värdnation har Tyskland lagt stor vikt vid att förbereda sig noga för evenemanget. De har investerat i infrastruktur, inklusive uppgraderingar av fotbollsarenor och transportnätverk, för att säkerställa en smidig och minnesvärd upplevelse för fans och spelare.

Prognoserna är gynnsamma för Tyskland, både sportsligt och organisatoriskt. Om allt går enligt planerna kan EM 2024 bli ett mästerskap som firar både fotbollens skönhet och Tysklands förmåga att vara värd för världsklassiga sportevenemang.

Viktiga lag att holla koll på inför turneringen

De stora lagen att se upp för under EM 2024

EM 2024 kommer att vara en utställning av några av de bästa fotbollslagen i världen. Här är några lag att hålla ett extra öga på:

 • Frankrike: Som regerande världsmästare och med en trupp full av världsklasspelare, är Frankrike en av favoriterna att gå hela vägen. Med spelare som Kylian Mbappé och Antoine Griezmann, kommer de att vara ett hot mot alla lag de möter.
 • Tyskland: Som värdnation och med en stark fotbollshistoria, kommer Tyskland att ha höga förväntningar på sig. Deras trupp, som blandar erfarna spelare med lovande unga talanger, kommer att vara redo att ta sig an alla utmanare.
 • Spanien: Spanien, tidigare EM- och VM-mästare, har genomgått en generationsväxling men har fortfarande mycket att erbjuda. De är kända för sin tekniska skicklighet och taktiska disciplin, vilket gör dem till en tuff motståndare för alla lag.
 • Belgien: Belgien har haft en gyllene generation av spelare de senaste åren, med namn som Kevin De Bruyne och Romelu Lukaku. Deras starka laganda och offensiva styrka kan göra dem till en stark kandidat till titeln i turneringen.
 • England: Med en ung och dynamisk trupp som inkluderar stjärnor som Jadon Sancho och Phil Foden, kan England vara redo att utmana om titeln. Efter att ha nått finalen i EM 2020, kommer de att vara ivriga att gå ett steg längre denna gång.
 

Samtidigt kan överraskningar uppstå från vilket håll som helst – det är en del av fotbollens magi.

Så ser spelschemat ut för EM 2024

EM 2024 kommer att sträcka sig över en månad, fylld med spännande fotbollsmatcher och oförglömliga ögonblick. Även om det exakta spelschemat inte fastställts vid tidpunkten för skrivandet, kan vi göra en allmän prognos baserad på tidigare mästerskap.

Turneringen kommer sannolikt att inledas i början av juni, med en invigningsmatch på en av Tysklands mest prestigefyllda arenor. Gruppspelet, som är uppdelat i sex grupper med fyra lag i varje, kommer att pågå i cirka två veckor. De två bästa lagen i varje grupp, tillsammans med de fyra bästa tredjeplacerade lagen, går vidare till åttondelsfinalerna.

Åttondelsfinalerna, kvartsfinalerna och semifinalerna kommer att följa, med varje fas varande ungefär en vecka. Varje fas kommer att minska antalet lag till hälften, ända tills vi når den spännande finalen.

Finalen av EM 2024, som kommer att äga rum i mitten av juli, kommer att vara kulmen på en månad av passionerad fotboll och kommer att äga rum på Tysklands största arena, vilket kommer att erbjuda en dramatisk inramning för turneringens höjdpunkt.

 
Bästa spelarna under fotbolls EM

Stjärnspelare att hålla ögonen på under EM 2024

När EM 2024 närmar sig kommer allas ögon att riktas mot de stora stjärnorna som förväntas lysa upp turneringen. Här är några spelare som har potential att bli matchvinnare för sina lag:

 

 • Kylian Mbappé (Frankrike): Som en av de bästa unga talangerna i världen har Mbappé redan vunnit världsmästerskapet och spelat i flera stora turneringar. Hans fart, teknik och avslutsförmåga gör honom till ett ständigt hot mot varje försvar.
 • Alexander Isak (Sverige): Efter att ha gjort en stark inverkan i La Liga med Real Sociedad och även Newcastle i Premier League, kommer Isak att vara en nyckelspelare för Sverige. Hans målfarlighet och förmåga att skapa chanser kommer att vara avgörande för lagets framgång.
 • Jadon Sancho (England): Med sina snabba fötter, kreativa passningar och förmåga att göra mål är Sancho en av Englands mest spännande spelare. Hans prestationer i turneringen kommer att ha stor inverkan på hur långt England kommer.
 • Erling Haaland (Norge): Haaland har snabbt blivit en av de mest fruktade anfallarna i världen med sina explosiva löpningar och kliniska avslut. Om Norge kvalificerar sig för EM, kommer mycket att hänga på hans prestationer.
 • Leon Goretzka (Tyskland): Som en av Tysklands mest pålitliga spelare kommer Goretzka att vara nyckeln i värdnationens strävan efter framgång. Hans arbetskapacitet på mittfältet och förmåga att göra mål kommer att vara avgörande för Tyskland.
 

Dessa spelare är bara några av de många stjärnorna som kommer att tävla i EM 2024, och vi ser fram emot att se dem skapa minnesvärda ögonblick på planen.

EM 2024 i Tyskland

Städerna och arenorna för EM 2024 i Tyskland

EM 2024 i Tyskland kommer att äga rum i en rad städer runt om i landet, vilket ger fansen chansen att uppleva en bred kulturell mångfald och fantastiska fotbollsarenor. Även om de exakta städerna och arenorna inte har bekräftats vid tidpunkten för skrivandet, är Tyskland känt för att ha några av de bästa fotbollsarenorna i världen.

 • München – Allianz Arena: Känd för sitt uppblåsbara utvändiga panel som kan ändra färg, är Allianz Arena hem för FC Bayern München och har en kapacitet på över 75 000 åskådare.
 • Dortmund – Signal Iduna Park: Med en kapacitet på över 81 000, är det här arenan med störst kapacitet i Tyskland och är känt för dess imponerande ”Gula Väggen”.
 • Berlin – Olympiastadion: Denna historiska arena, byggd för 1936 års olympiska spel, är hem för Hertha BSC och har en kapacitet på över 74 000.
 • Hamburg – Volksparkstadion: Hemmaarena för Hamburger SV, denna arena har plats för mer än 57 000 åskådare och har en unik design.
 • Frankfurt – Commerzbank-Arena: Med en kapacitet på över 50 000, är denna multifunktionella arena hem för Eintracht Frankfurt.

Dessa arenor och städer kommer att spela en avgörande roll i framgången för EM 2024, erbjuder en blandning av toppmodern design, historisk charm och fantastisk atmosfär.

Vilka regler gäller i EM 2024?

Fotbolls-EM 2024 kommer att följa Internationella fotbollsförbundet (FIFA) och UEFA:s etablerade regler för internationella matcher. Även om vissa mindre ändringar kan tillkomma inför turneringen, här är några grundläggande regler som kommer att gälla:

 • Matchformat: Varje match består av två halvlekar om 45 minuter vardera, med en 15 minuters paus emellan. Om en knockoutmatch är oavgjord efter 90 minuter, följer två förlängningshalvlekar om 15 minuter. Om matchen fortfarande är oavgjord, avgörs den genom straffsparkstävling.
 • Spelartrupp: Varje lag får registrera en trupp på 23 spelare för turneringen, inklusive tre målvakter.
 • Avstängningar: En spelare som får två gula kort i separata matcher under turneringen, eller ett direkt rött kort, stängs av från nästa match.
 • VAR: Videodomensystemet (VAR) kommer troligtvis att användas för att hjälpa domarna med viktiga beslut, som straffar, röda kort och misstänkt offside vid mål.
 • Gruppspel: I gruppspelet får lag 3 poäng för en seger, 1 poäng för oavgjord och 0 poäng för förlust. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till åttondelsfinalerna, tillsammans med de fyra bästa tredjeplacerade lagen.

Dessa regler säkerställer att turneringen spelas på ett rättvist och konsekvent sätt, och bidrar till att göra fotboll till en sport som älskas av miljontals människor över hela världen.

Ekonomiska effekter av EM 2024: Värdnationens perspektiv

Att vara värd för en händelse som EM är inte bara en enorm sportslig tillställning, utan det medför även betydande ekonomiska implikationer. EM 2024 i Tyskland kommer att skapa en mängd ekonomiska möjligheter och utmaningar för värdnationen.

Först och främst kommer turismen att se en betydande ökning. Tiotusentals fans från hela Europa och världen kommer att strömma till Tyskland för att se matcherna, vilket genererar inkomster för hotell, restauranger, och andra företag i tjänstesektorn. Dessutom kommer det att skapa tillfälliga jobb och bidra till lokal ekonomisk tillväxt.

Dessutom kommer infrastrukturella investeringar att ge långsiktiga fördelar. Förbättringar i transport och andra faciliteter kommer att gynna både invånare och framtida turister.

Samtidigt finns det utmaningar. Värdskapet för EM innebär stora initiala kostnader, inklusive uppgraderingar av arenor och infrastruktur. Dessutom finns det risk för överbeläggning och störningar i de lokala samhällena.

Sammantaget kommer EM 2024 att ha en stor ekonomisk påverkan på Tyskland. Men med noggrann planering och hantering kan landet maximera fördelarna och skapa ett varaktigt positivt arv.

 
Historien om Fotbolls EM

Tidigare vinnare av Fotbolls EM

Europeiska mästerskapen i fotboll, även kända som EM, har haft en rad framstående vinnare sedan turneringens start 1960. Här är en överblick över några av de tidigare vinnarna:

 • Sovjetunionen vann det första EM 1960, efter att ha besegrat Jugoslavien i finalen.
 • Spanien har varit särskilt framgångsrika i EM, med tre titlar (1964, 2008, 2012). Spaniens ”guldgeneration” av spelare, inklusive Xavi, Iniesta och David Villa, dominerade turneringen 2008 och 2012 med sin ”tiki-taka” fotboll.
 • Tyskland är en annan nation med stor framgång i EM, med tre titlar (1972, 1980, 1996). Tyskland är också kända för sin konsekvens att nå finaler och semifinaler i de stora turneringarna.
 • Frankrike har också vunnit EM tre gånger (1984, 2000, 2016), med spelare som Michel Platini och Zinedine Zidane spelade framstående roller i deras framgång.
 • Italien som länge betraktades som underpresterare i EM, vann sin andra titel 2020 efter en spännande final mot England.
 • Portugal tog hem sin första stora turneringstitel i EM 2016, med Cristiano Ronaldo som en av de ledande ljusen i deras lag.

Dessa lag har alla lämnat ett bestående avtryck på EM, och det kommer att bli spännande att se vem som kommer att lägga till sitt namn till listan över vinnare i EM 2024.

Tabell över tidigare vinnare av fotbolls EM

Nedan finner ni tabellen över tidigare vinnare av fotbolls EM.

År Värd(ar) Vinnare Resultat Andraplats
2024 Tyskland
2021 Europa Italien 1–1 (a.e.t.), (3–2 p) England
2016 Frankrike Portugal 1–0 aet Frankrike
2012 Polen & Ukraina Spanien 4-0 Italien
2008 Österrike & Schweiz Spanien 1-0 Tyskland
2004 Portugal Grekland 1-0 Portugal
2000 Belgien & Nederländerna Frankrike 2-1 asdet Italien
1996 England Tyskland 2-1 asdet Tjeckien
1992 Sverige Danmark 2-0 Tyskland
1988 Västtyskland Nederländerna 2-0 Sovjetunionen
1984 Frankrike Frankrike 2-0 Spanien
1980 Italien Västtyskland 2-1 Belgien
1976 Jugoslavien Tjeckoslovakien 2-2 aet / (5-3) ps Västtyskland
1972 Belgien Västtyskland 3-0 Sovjetunionen
1968 Italien Italien 1-1 aet / 2-0 replay Jugoslavien
1964 Spanien Spanien 2-1 Sovjetunionen
1960 Frankrike Sovjetunionen 2-1 aet Jugoslavien
 • aet = Efter övertid.
 • asdet = Efter Golden Goal övertid.
 • ps = Efter straffläggning.

Rätta vad du vill på rätta.se

Vi hjälper dig att hitta så du kan rätta allt från spel till lotter och Bingolotto. Utöver det kan du rätta Keno, Stryktipset m.m.

Mest populärt på Rätta.se

Populärt från Svenska Spel