UNO Regler

UNO Regler » Komplett Guide för Det Populära Kortspelet

Introduktion till UNO regler

UNO är ett populärt kortspel som är lätt att lära sig och roligt för spelare i alla åldrar. Här är en detaljerad guide om hur du spelar UNO och ser till att alla har en fantastisk spelupplevelse.

Innehållsförteckning

Vad du behöver för att spela UNO

 • En UNO-kortlek
 • 2-10 spelare
 

Spelupplägg

Förberedelse

 1. Blanda kortleken noggrant för att se till att korten är slumpmässigt fördelade.
 2. Dela ut korten: Varje spelare får sju kort. Se till att ingen annan spelare kan se dina kort.
 3. Starta draghögen: Placera resten av korten i en hög med framsidan nedåt. Detta är draghögen.
 4. Starta slänghögen: Vänd översta kortet från draghögen och lägg det bredvid för att starta slänghögen. Om det är ett specialkort (se nedan), följ de speciella reglerna för det.
 

Målet med spelet

Målet med spelet är att bli av med alla sina kort så snabbt som möjligt. Den första spelaren som blir av med alla sina kort vinner omgången.

 

Spelregler UNO

 

Turordning

Spelet går medurs runt bordet.

 

Spelets gång

 1. Spela ett kort: På din tur ska du spela ett kort från din hand som matchar det översta kortet i slänghögen antingen i färg eller siffra.
 2. Dra ett kort: Om du inte kan spela ett kort, måste du dra ett kort från draghögen.
 3. Spela det dragna kortet: Om det kortet kan spelas, får du spela det direkt. Om inte, går turen vidare till nästa spelare.
 

Specialkort – UNO Regler

UNO har flera specialkort som förändrar spelets gång och kan ge spelare en strategisk fördel:

 • Dra Två (2+): Nästa spelare måste dra två kort och förlorar sin tur.
 • Vänd (Reverse): Ändrar spelets riktning. Om spelet går medurs, ändras det till moturs och vice versa.
 • Hoppa Över (Skip): Nästa spelare förlorar sin tur, vilket kan vara särskilt användbart när man vill förhindra en spelare från att vinna.
 • Välj Färg (Wild): Spelaren som spelar detta kort får välja vilken färg som ska spelas vidare. Detta kort kan spelas när som helst, oavsett vilket kort som ligger överst på slänghögen.
 • Välj Färg och Dra Fyra (Wild Draw Four): Spelaren som spelar detta kort får välja färg, och nästa spelare måste dra fyra kort och förlorar sin tur. Detta kort kan endast spelas om du inte har några andra kort som kan spelas.
 

Särskilda regler i UNO

 • UNO!: När du har ett kort kvar ska du ropa ”UNO!”. Om någon annan spelare upptäcker att du inte ropat ”UNO” innan din nästa tur, måste du dra två kort som straff.
 • Draghögen tar slut: Om draghögen tar slut, blanda slänghögen (utom det översta kortet) för att skapa en ny draghög.
 • Poängräkning: När en spelare har blivit av med alla sina kort, avslutas omgången och poängen räknas. Summan av korten som finns kvar i motståndarnas händer ger poäng till vinnaren. Siffrakorten är värda sitt nummer, specialkorten har specifika poängvärden: Dra Två, Vänd och Hoppa Över är värda 20 poäng var, medan Välj Färg och Välj Färg och Dra Fyra är värda 50 poäng var.
 

Strategiska tips för att vinna

För att öka dina chanser att vinna i UNO, här är några strategiska tips:

 • Spara dina specialkort: Använd dem när de verkligen kan göra skillnad, som att förhindra en annan spelare från att vinna.
 • Planera dina drag: Försök att hålla en balanserad hand med olika färger och siffror så att du alltid har ett spelbart kort.
 • Var uppmärksam på motståndarna: Om någon har få kort kvar, försök att spela kort som tvingar dem att dra fler kort eller ändrar spelets riktning.
 

Vanliga frågor om UNO Regler

 

Hur många spelare kan spela UNO?

UNO kan spelas av 2 till 10 spelare, vilket gör det perfekt för både små och stora grupper.

 

Vad händer om man glömmer att ropa ”UNO”?

Om du glömmer att ropa ”UNO” och blir påmind av en annan spelare innan din nästa tur, måste du dra två kort som straff. Detta tillägg av extra kort kan fördröja din seger.

 

Kan man spela ett Välj Färg och Dra Fyra-kort när som helst?

Nej, Välj Färg och Dra Fyra-kortet kan bara spelas om du inte har något annat kort i handen som kan spelas enligt färgen på slänghögen. Om du felaktigt spelar detta kort, kan du utmanas och måste dra fyra kort som straff om utmaningen lyckas.

 

Vad gör man om draghögen tar slut?

Om draghögen tar slut, blanda om slänghögen (förutom det översta kortet) för att skapa en ny draghög. Detta säkerställer att spelet kan fortsätta utan avbrott.

 

Vad är de olika poängvärdena för korten i UNO?

 • Siffrakorten (0-9): Värda sina respektive nummer.
 • Dra Två, Vänd, Hoppa Över: 20 poäng var.
 • Välj Färg, Välj Färg och Dra Fyra: 50 poäng var.
 

Finns det variationer av reglerna för UNO?

Ja, reglerna kan variera beroende på region och grupp. Vissa grupper kan ha husregler eller egna varianter på spelet. Det är alltid bra att komma överens om reglerna innan spelet börjar för att undvika förvirring.

 

Hur lång tid tar en omgång av UNO?

En omgång av UNO kan ta mellan 15 till 45 minuter beroende på antalet spelare och hur snabbt de spelar. Det är ett flexibelt spel som kan anpassas till olika tidsramar.

 

Vad är det bästa sättet att blanda UNO-korten?

För att säkerställa en rättvis blandning, dela upp korten i flera högar och blanda varje hög separat innan du kombinerar dem igen. Detta minskar risken för att kort från föregående omgångar ligger kvar bredvid varandra.

 

UNO är ett spel som passar perfekt för familjesammankomster och spelkvällar. Det erbjuder en balans av strategi och tur, vilket gör det spännande varje gång man spelar. Kom ihåg att ha kul, spela rättvist och njut av tiden tillsammans med vänner och familj!